Har du brug for hjælp?

70 11 20 20

Work-life-balance er ikke bare en trend; det er fundamentalt for vores trivsel. At finde den rigtige balance betyder forskellige ting for forskellige mennesker, men fælles for os alle er behovet for tid til hvile, rekreation og at pleje relationer uden for arbejdet.

I takt med at flere oplever en stigende travlhed i hverdagen og større pres på arbejdsmarkedet, bliver grænserne mellem det personlige og professionelle liv mere flydende. Dette kan skabe en spill-over effekt, hvor arbejdsstress sniger sig med hjem og påvirker dit privatliv.

Måske tjekker du arbejdsmails sent om aftenen, hvilket gør det sværere at koble fra og falde i søvn. Eller måske er du så mentalt udmattet efter en lang dag med deadlines, at du har svært ved at være nærværende over for familie og venner. I nogle tilfælde kan et højt arbejdspres føre til kortere lunte derhjemme eller en følelse af konstant at være “på,” selv når du har fri.

Få hjælp til skabe work-life balance

Små justeringer i hverdagen kan gøre en stor forskel for din trivsel. Vi har samlet to øvelser, der kan hjælpe dig med at finde balance mellem arbejde og fritid og passe bedre på dig selv.

Værdiøvelsen: Kend dine værdier

Vores værdier betyder meget for, om vi føler, at vi er tilfredse med vores liv, og om vi har motivation til at deltage i de ting, som vi er en del af. Hvis du ikke kender dine værdier eller det, som er vigtigt for dig, kan du hurtigt komme til at ende et sted, hvor du egentlig ikke er glad for, hvad du laver. Det kan gælde job, hobbyer og generelt din livssituation som helhed.

Sådan laver du øvelsen

Find et sted hvor du kan sidde stille og roligt i omkring 15-20 minutter. Hvis du har lyst til at bruge længere tid på øvelsen, kan du også sagtens gøre det. Find også noget at skrive på og med.

  1. Start med at vælge 10 værdier som er vigtige for dig. Eksempler på værdier kan være sundhed, frihed, ærlighed, venskab, kærlighed, tryghed eller meget andet. Hvis du har svært ved at tænke på 10 værdier, kan du altid kigge på listen af værdier i bunden af denne øvelse for inspiration.
  2. Skriv de 10 værdier ned på hvert lille stykke papir.
  3. Sorter i værdierne ved at skære antallet ned - først til de 7 vigtigste, og herefter til de 5 vigtigste.
  4. Herefter skal du rangere de 5 værdier, du har valgt, fra mest til mindst vigtig.
  5. Kig på den liste, du har lavet. Ser det rigtigt ud for dig? Husk at der ikke er nogen rigtige værdier eller rækkefølge andet end, hvad du selv føler passer til dig. Du må meget gerne ændre både i rækkefølgen, og i de værdier der er på din liste, hvis det ikke føles rigtigt.
  6. Til sidst kan du kigge på din liste, og prøve at stille dig selv følgende spørgsmål:
    • Hvorfor er de valgte værdier vigtige?
    • Lever du efter dine værdier?
    • Hvad skal der til for, at du kan leve efter dine værdier (i højere grad)?
    • Hvad står i vejen for, at du kan leve efter dine værdier?

Du kan vælge at skrive dine refleksioner ned, men du kan også bare holde dem inde i dig selv - det er op til dig.

Hvis du kender dine værdier, kan du bruge dem som en slags kompas at navigere efter. Det gør det lettere for dig at vide, hvilken retning du skal i livet, og hvad der er vigtigst for dig at opnå i din hverdag.

Prioriteringsmatrix – få overblik over dine vigtigste opgaver

Når du står over for mange opgaver og forventninger i både privatlivet og arbejdslivet, kan det være en fordel at arbejde struktureret med prioritering. Ved at prioritere bevidst kan du sikre, at vigtige arbejdsopgaver løses uden at gå på kompromis med din trivsel og fritid.

Denne øvelse hjælper dig med at sortere dine opgaver ud fra vigtighed og hast, så du kan skabe en bedre balance og bruge din energi, hvor det virkelig betyder noget.

Trin 1: Tegn din prioriteringsmatrix

Tegn et skema med fire felter (som nedenstående), hvor du inddeler dine opgaver:

 

Prioriteringsmatrix

 

  • Vigtigt & Haster: Opgaver, der kræver din umiddelbare handling.
  • Vigtigt & Haster ikke: Opgaver, der er vigtige, men ikke presserende. Planlæg tid til dem for at undgå unødigt stress.
  • Mindre vigtig & Haster: Opgaver, der haster, men som andre kan tage sig af. Overvej at delegere dem.
  • Mindre vigtig & Haster ikke: Mindre vigtige opgaver, der kan vente eller helt skæres fra.

Trin 2: Placér dine opgaver – med fokus på at skabe en bedre balance i hverdagen

Gennemgå dine opgaver i både dit arbejdsliv og privatliv, og placér dem i skemaet. Husk, at ikke alt kan være en topprioritet! En god balance betyder, at der også skal være plads til restitution og fritid.

Eksempel (arbejde):

  • Vigtigt & Haster → Deadline på en rapport i morgen.
  • Vigtigt & Haster ikke → Efteruddannelse eller strategiarbejde, der bidrager til din udvikling.
  • Mindre vigtigt & Haster → Svare på en ikke-kritisk e-mail (som en kollega kan håndtere).
  • Mindre vigtigt & Haster ikke → Deltagelse i et møde uden relevans for dine arbejdsopgaver.

Eksempel (privatliv):

  • Vigtigt & Haster → Hente børn fra institution eller tage til en vigtig lægeaftale.
  • Vigtigt & Haster ikke → Planlægge ferie eller sætte tid af til selvpleje (vigtigt for balance).
  • Mindre vigtigt & Haster → Svare på en venindes besked om en kaffeaftale (kan vente til senere).
  • Mindre vigtigt & Haster ikke → Endeløs scrolling på sociale medier.

Trin 3: Skab en sund balance mellem arbejde og fritid

Når du har placeret dine opgaver, så overvej følgende:

  • Har du nok Vigtigt & Haster ikke-opgaver i din dag? Disse opgaver er ofte nøglen til en god balance, fordi de dækker over egenomsorg, relationer og udvikling.
  • Kan du reducere mængden af Vigtigt & Haster-opgaver? Hvis der er for mange, risikerer du at køre dig selv ned. Kan nogle planlægges bedre eller løses i samarbejde med andre?
  • Bruger du for meget tid på Mindre vigtigt & Haster ikke-opgaver? Kan du skære ned på unødvendige distraktioner, så du får mere tid til dig selv og dem, der betyder noget?